Maankwartier-kunstwerken

Maankwartier is een groot kunstwerk, met daarin nog eens 89 kunstwerken.

Kunstwerken verwijzen naar sterrenbeelden

Sommigen kunstwerken zijn heel zichtbaar, andere bijvoorbeeld verstopt als bouwkundig detail. Alle kunstwerken geven een sterrenbeeld weer. Michel Huisman heeft het eerste beeld klaar: maak kennis met Boötes, de ossenhoeder.

Plek van Boötes in Maankwartier

Boötes komt met vijf andere beelden op de noordgevel van het gebouw waarin gemeente en UWV intrekken, gelegen aan het Maanplein. Hier komen zes schijnzuilen tegen de gevel: Boötes, Perseus, Hercules, Cassiopeia, Cepheus en Orion. Leuk detail is dat de mond van Boötes ook de ingang is van een houten vogelnest, dat binnen in dit beeld is meegegoten.

Wie was Boötes?

Wie Boötes precies is, weten we niet. Er doen twee verhalen de ronde.

  • Volgens het eerste verhaal was Boötes een ploeger die met behulp van zijn twee honden Asterion en Chara de ossen in het sterrenbeeld Ursa Major dreef. De ossen waren aan de poolster vastgebonden en op deze manier hield hij de hemel constant in beweging.Boötes was, volgens overlevering, ook degene die de ploeg uitvond en de godin Demeter was hier zo mee verguld dat ze Zeus vroeg om Boötes permanent aan de hemel te plaatsen.
  • Het tweede verhaal zet Boötes neer als de fruitteler Icarius die de Romeinse god Bacchus toestond zijn wijngaard te inspecteren. Bacchus vertelde het geheim van wijn maken aan Icarius. Icarius was dermate onder de indruk dat hij al zijn vrienden uitnodigde om te komen proeven. Niet gewend aan de alcohol werden ze allemaal dronken en liepen ze de volgende dag met een fikse kater rond. Ze dachten dat Icarius hun had willen vergiftigen en ze vermoorden hem in zijn slaap.

Achtergrond

Boötes is één van de 48 klassieke sterrenbeelden van Ptolemaeus. Ooit was het sterrenbeeld bekend onder de naam Arctophylax, de beschermer van de Grote Beer. De Romeinen hebben waarschijnlijk voor de naamsverandering gezorgd. Zij noemden het sterrenbeeld Venator Ursae, de berenjager. In Nederland is het sterrenbeeld ook bekend onder de naam Ossenhoeder.

Kunstenaar

Dit betonnen beeld is gemaakt door Michel Huisman, geestelijk vader van Maankwartier.


Boötes, de ossenhoeder
Boötes, de ossenhoeder
Boötes, de ossenhoeder