Buffervaten voor mijnwater geplaatst

Op donderdag 23 januari zijn vier enorm buffervaten voor mijnwater in Maankwartier geplaatst. Het werk ging voorspoedig en alle vaten zijn succesvol geplaatst.

Over de vaten

Het grootste vat heeft een doorsnee van drie meter en is bijna vijf meter hoog, met een inhoud van circa 29.000 liter. De vier vaten beslaan in totaal zo’n 70m³.

Duurzame energie

Weller en Bouwontwikkeling Jongen B.V. hebben Mijnwater B.V. toestemming gegeven om Maankwartier te voorzien van duurzame mijnwaterenergie. Het mijnwater gaat ervoor zorgen dat de winkels, kantoren, woningen en het hotel verwarmd en gekoeld worden. De vaten slaan het overschot aan lokale energie in Maankwartier op om op een later moment weer in de gebouwen van Maankwartier te kunnen gebruiken. Op piekmomenten vangen de vaten de vraag voor warmte en koude op, maar zorgen zij vooral ook voor terugwinning en hergebruik van het warme of koude mijnwater gedurende de dag.

Mijngangen

De ondergrondse mijngangen onder Heerlen zijn na de mijnsluiting volgelopen met water. Dit water wordt nu opgepompt om gebouwen te verwarmen en te koelen. De mijngangen liggen op verschillende diepten waardoor het water in die gangen ook verschillende temperaturen heeft. Het water uit de lager gelegen gangen wordt gebruikt om te verwarmen en het water uit de hoger gelegen gangen om te koelen.


Buffervat mijnwater
Buffervat op weg naar plek op bouwplaats
Buffervat op weg naar plek op bouwplaats
Buffervat wordt de juiste plek gezet
Inhijsen eerste buffervat
Transport buffervaten