In het maanlicht: werkvoorbereider Dominique De Pré

Ze hebben onder meer de loopbrug geplaatst op het tijdelijk station (april-november 2012), het oude station afgebroken (januari- maart 2013) en de plaat over het spoor gerealiseerd (maart-december 2013).

Twee jaar lang waren ze aan de slag voor Maankwartier: de bouwers van bouwcombinatie Besix/BAM. En nu zit het werk erop. We spreken Dominique De Pré (29), werkvoorbereider bij Besix. Met hem hebben we de afgelopen jaren veelvuldig contact gehad over de bouwwerkzaamheden. Die informatie gebruikten we vervolgens om de website en de sociale media actueel te houden.

Anders dan anders

Terwijl de bouwers de bouwplaats buiten opruimen, ruimen Dominique en zijn collega’s het pand aan de Parallelweg 2b op. Daar houdt de bouwcombinatie kantoor, deze maand trekken ze uit. Dominique kwam in februari 2012 naar Heerlen om als werkvoorbereider voor Maankwartier aan de slag te gaan. Was het werk voor Maankwartier anders dan gebruikelijk? Dominique: “Ja, heel anders. We werken veel in de civiele bouw, denk aan het maken van bruggen, tunnels, keerwanden. Daar heb je met een heel andere omgeving te maken dan bij Maankwartier dat in het centrum ligt. Daarnaast ligt het project aan het spoor en hebben we over het spoor gebouwd. Treinen mogen geen vertraging oplopen en de reizigers mogen zo min mogelijk overlast ervaren. Heel andere factoren om rekening mee te houden dus dan bij andere projecten.”

10-daagse

Het Maankwartier-hoogtepunt voor Dominique is de 10-daagse waarin 140 liggers zijn geplaatst die samen de plaat over het station vormen. ”Als werkvoorbereider is het voorbereiden van zo’n 10-daagse echt een hele klus. Ik heb alles en iedereen op elkaar moeten afstemmen. Zo heb ik planningen afgestemd met de betrokken aannemers en onderaannemers, in samenspraak met de omgeving en partners een logistiek plan gemaakt en input geleverd waarmee de omgeving tijdig geïnformeerd kon worden over de werkzaamheden.”

Mission completed!

In de 10-daagse is door ProRail regulier onderhoud gepleegd aan het spoor. Station Heerlen ging tien dagen dicht. Maankwartier greep deze periode aan om de liggers te plaatsen. Daar waren overigens geen tien dagen voor nodig. Dominique vertelt: “Het was een hele drukke periode, maar wel ook een hele leuke. Iedereen zette zich voor meer dan 100% in. Het was fantastisch om te zien dat alle liggers volgens planning in vier dagen zijn ingehesen. Mission completed, dat was een fijn gevoel!”