In het maanlicht: kraanmachinist Frank van Zadelhoff

Sinds enkele maanden krijgen we via Facebook geregeld foto’s toegestuurd van kraanmachinist Frank van Zadelhoff (47). Hij heeft als geen ander een geweldig goed zicht op de bouwplaats in noord én zuid.

Zo hield hij ons onlangs op de hoogte van de vorderingen van het storten van de druklaag op de plaat. Door al die foto’s werden we ook wel een beetje nieuwsgierig naar deze reporter op hoogte. En dus zochten we hem op!

Kraan 2

We ontmoeten Frank in een bouwkeet, veilig aan de grond. In zijn pauze neemt hij de tijd om onze vragen te beantwoorden en geduldig op de foto te gaan. Frank is machinist op kraan 2 op de bouwplaats in noord (Hoppenhof-Spoorsingel). Hier werkt hij sinds juli 2013 voor Volker Wessels Bouwmaterieel. Het beroep van kraanmachinist vond hij altijd al interessant. Toen de gelegenheid zich in 2001 aandiende, haalde hij het hiervoor benodigde hijsbewijs.

Contact met de grond

Werken in een hijskraan is precisiewerk. Veel kranen zijn tegenwoordig dan ook uitgerust met een camera met infraroodstralen. “Ik kan zo ver inzoomen dat ik kiezelsteentjes kan tellen”, vertelt Frank. Behalve het gebruik van de camera, heeft hij twee portofoons. Met de een houdt hij contact met de bouwers aan de grond en met de andere met zijn collega op kraan 3 of 4. Kranen kunnen namelijk binnen elkaars bereik draaien. Het is dan wel zo veilig als de machinisten van elkaars acties op de hoogte zijn.

Nooit bang

Kraan 2 heeft een hoogte van zo’n 75 meter. Hoogtevrees kent Frank niet. “Heb ik ook nooit last van gehad. Als kraanmachinist moet je ergens tegen kunnen. Als je een flink gewicht aan de giek hebt hangen, dan kan het soms gebeuren (bij afleveren van het gewicht) dat de giek terugveert. Dan zit je te schommelen in je cabine. Ik zeg altijd maar zo: anderen betalen flink voor een bezoek aan een pretpark. Ik krijg er iedere dag voor betaald.” Bang is Frank dan ook nooit. “Als het onweert, ben ik veilig in mijn cabine. Ook bij storm. Ik heb weleens windvlagen meegemaakt van 120 kilometer per uur. Ik zet de kraan dan windvrij en leun even achterover totdat ik weer aan de slag kan.”

Trots

Frank vindt het fijn om mee te mogen werken aan de nieuwe stationsomgeving van Heerlen. “Ik woon zelf in Heerlen en volgde Maankwartier al voordat ik hier werkte. Ik keek geregeld op de website en had de 3d-animanties bekeken. Nu maak ik de mijlpalen van dichtbij mee en zie ik iedere dag vorderingen. Ik ben trots op Maankwartier!”

Altijd al willen weten….

Heeft u een vraag die u altijd al eens aan een kraanmachinist wilde stellen? Mail uw vraag dan naar communicatiemaankwartier@wellernet.nl.