Maankwartier gebruikt mijnwater energie

Wat is mijnwater eigenlijk? En wat merkt een toekomstige bewoner of ondernemer ervan?

Wat is mijnwater?

Toen de mijnen sloten, vulden de mijnschachten zich met grondwater. Door de natuurlijke opwarming van de aarde behoudt dit water een constante temperatuur. Het water in de onderste delen van de voormalige mijn is warm, het hoger gelegen water is relatief koud. Het water wordt in Heerlen gebruikt als nieuwe bron voor het leveren van warmte en koude.

Wat is het voordeel van mijnwater?

Het grootste voordeel? Een forse besparing op de CO²-uitstoot en dus goed voor het klimaat. Wonen of ondernemen in Maankwartier levert een positieve bijdrage aan het milieu.

Hoe komt mijnwater energie in een woning of winkel?

Aan de noordzijde van Maankwartier komt een ondergrondse energiecentrale. Die centrale zet restwarmte van mijnwater om in energie, geschikt om Maankwartier te verwarmen. Met behulp van een distributienet van leidingen worden de appartementen en commerciële ruimten voorzien van koude, warmte en warm tapwater. De buffervaten, die in januari 2013 in Maankwartier zijn geplaatst, vangen een eventueel overschot aan energie tijdelijk op.

Welke apparatuur is er nodig in huis?

Mijnwater energie voorziet de bewoners van alle appartementen van drie producten: comfortkoeling en verwarming via de vloerverwarming en warm tapwater. In ieder appartement hangt een buffervat met warm tapwater. Dit vat wordt gevuld met honderdvijftig liter drinkwater van WML. Het vat is vergelijkbaar met een combiketel. Een boosterwarmtepomp zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd naar minimaal zestig graden. Voor de afwasmachine of om lekker warm te douchen bijvoorbeeld.

Hoe zit het met de kosten voor de gebruiker?

Afnemers krijgen een factuur van Mijnwater BV. Op de factuur staat een vastrechtbedrag voor het leveren van warmte en koude. Daarnaast een bedrag voor de verbruikte energie voor zowel verwarmen van het water tot warm tapwater als de warmte voor de vloerverwarming. Mijnwater BV betaalt de energiekosten van de boosterwarmtepomp. De hoogte van de kosten is vergelijkbaar met de kosten voor gas. Uiteraard kunnen afnemers de meterstanden zelf bijhouden.

Merken gebruikers veel verschil?

Met mijnwater als energiebron realiseren we een aangename, constante binnentemperatuur. Dat is prettig voor de gebruiker. Verder verschilt het weinig met gas. In het gebruik is mijnwater energie vergelijkbaar met het gebruik van gas en een cv-ketel. De prijs voor het gebruik is ook vergelijkbaar. Het grote verschil is dat er gebruik wordt gemaakt van een milieuvriendelijke energiebron.

Is mijnwater energie onuitputtelijk?

Mijnwater gaat verder dan alleen het gebruik van water uit de mijnen. De capaciteit van dit mijnwater is namelijk beperkt. Daarom is Mijnwater BV op zoek gegaan naar een aanvulling en die is gevonden in het uitwisselen van restwarmte. Het werkt als volgt: bij het koelen van een gebouw of ruimte komt er warmte vrij. Die warmte kan elders gebruikt worden: daar waar wel behoefte is aan extra warmte. Dat kan binnen hetzelfde gebouw, maar ook binnen een cluster van gebouwen. Dan gaat de warmte van het CBS-gebouw bijvoorbeeld naar Maankwartier. Er kan zelfs warmte uitgewisseld worden tussen meerdere clusters. De warmte van Maankwartier gaat dan bijvoorbeeld naar de Open Universiteit. En is er nergens behoefte aan extra warmte? Dan gaat de energie weer de mijn in voor gebruik op een ander moment.

Wie nemen er nog meer mijnwater af?

Heerlen is de eerste stad die mijnwater inzet als milieuvriendelijke energiebron. Mijnwater is uniek en geeft de oude mijnen weer een functie. Iets om trots op te zijn. Er wordt al volop gebruikgemaakt van mijnwater. Onder meer door APG, Arcus College aan de Valkenburgerweg, nieuwbouw CBS, Centrumplan Heerlerheide en het hoofdkantoor van Rabobank Heerlen. Naast Maankwartier zijn er bij tal van andere bedrijven en instellingen aansluitingen in voorbereiding.

Wilt u meer weten?

Heeft u nog vragen over mijnwater? Kijk op www.mijnwater.com. Kijk hier voor informatie over wonen of ondernemen in Maankwartier.