Voor even in de bergen bij Maankwartier

De komende vier maanden zijn we voor eventjes niet in de wolken, maar juist in de bergen bij Maankwartier. Van 25 oktober t/m 25 februari kun je namelijk de indrukwekkende fototentoonstelling van het Dutch Mountain Film Festival bezichtigen dat als hoofdthema uiteraard ‘bergen’ heeft.

Bergen met documentaires en speelfilms

Het Dutch Mountain Film Festival is een internationaal filmfestival dat sinds 2011 jaarlijks wordt gehouden met het heuvelachtige Zuid-Limburg als decor. Op dit meerdaagse festival worden ‘bergen’ met documentaires en speelfilms getoond, waarin de liefde voor de berglandschappen en -culturen centraal staan. Ook dit jaar is er een spraakmakend programma opgesteld, dat wordt aangevuld met verschillende side events. Een daarvan is de fototentoonstelling bij de zuilengalerij van het Maankwartier aan het Stationsplein.

Internationale topfotografen van hoog niveau

Jaarlijks selecteert het festival drie internationale topfotografen voor de fototentoonstelling. ‘’We proberen elke keer drie fotografen te kiezen die op een net iets andere manier naar de bergen kijken. We willen namelijk zoveel mogelijk verschillende visies over de bergen naar voren laten komen’’, aldus Toon Hezemans, mede-initiatiefnemer van het filmfestival. Dit jaar kun je de creaties van Jean Louis Wertz, Stefan Schlumpf en Sytse van Slooten bewonderen, die ieder zes foto’s van hoog niveau hebben voorgedragen.

Klimmen en fotograferen

Getalenteerde klimmer en professioneel fotograaf Jean-Louis Wertz uit Luik vergezelt vaak de Belgische topklimmers Nico en Olivier Favresse (ook wel bekend als ‘The Wild Bunch’) op hun avonturen. Al klimmende legt hij dit duo naadloos vast op zijn camera. Tijdens de allereerste editie van het festival in 2011 behoorde de documentaire over deze bekende klimmersgroep bovendien tot een van de eerst getoonde films. Dat dit duo dan nu terugkeert op foto maakt het tot een mooi detail van de tentoonstelling.

Klimaatverandering in abstract beeld

Stefan Schlumpf is begonnen als extreme sports fotograaf, maar heeft zich al snel ontwikkeld tot een internationale bekendheid in landschapsfoto’s. Zijn artistieke en bijna abstracte foto’s van landschappen laten niet alleen bijzondere mystieke omgevingen zien, maar ook de enorme impact van de klimaatverandering in de wereld.

Vastleggen van de topsport

Sytse van Slooten ontdekte als professioneel fotograaf het sportklimmen en jaagt sindsdien een echte droom na. Ooit wil hij namelijk het hele internationale seizoen van deze toekomstig olympische topsport op foto vastleggen. Zijn huidige werk, dat een realistische impressie van het klimmen laat zien, heeft er reeds voor gezorgd dat hij tot officiële fotograaf van de afgelopen wereldbekerwedstrijden is benoemd.

Maankwartier als witte berg

Waarom het Maankwartier een bijzondere plek is voor deze tentoonstelling? Dat komt door zijn poëtische achtergrond. Michel Huisman wilde namelijk de zwarte mijnberg uit het verleden veranderen naar een witte berg van de toekomst. ‘’Bij de keuze van de locatie hebben we allereerst gekeken naar een plek waar het werk van de fotografen het best tot zijn recht komt. Toen we de link legde met Maankwartier als witte berg, was de keuze natuurlijk snel en gemakkelijk gemaakt’’, vertelt Toon Hezemans lachend.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de fototentoonstelling? Wandel (of klim) de komende tijd dan zeker even door het Maankwartier!